Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΜΙΣΤΑ

Υλικά:
ντομάτες
πιπεριές
κολοκύθια
πατάτες
μελιτζάνες
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μπλέντερ
Μία γεμάτη κουταλιά ρύζι  γλασέ για κάθε λαχανικό που θα γεμίσουμε
2 κουταλιές ντοματοπελτέ
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο ζάχαρη



Εκτέλεση:
  • Πλένουμε τα λαχανικά μας πολύ καλά.Τους κόβουμε το πάνω μέρος τους, δημιουργώντας ένα καπάκι
  • Με ένα λεπτό κουταλάκι αφαιρούμε από τις ντομάτες τη σάρκα τους αρχίζοντας από το κέντρο και γυρίζοντας τες συνέχεια μέσα στην παλάμη μας, ρίχνοντας ότι μαζεύουμε με το κουτάλι, σε ένα μπολ.
  •  Ανοίγουμε και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά που θα βάλουμε στο ταψί. (κρατάμε τα μέσα μόνο από το κολοκύθι και τα βάζουμε μαζί στο μπολ με τα μέσα από τις ντομάτες).
  • Τις τοποθετούμε στο ταψί τα λαχανικά  με το άνοιγμα προς τα πάνω.
  • Σε ένα μπολ κόβουμε σε ψιλά κομματάκια ότι βγάλαμε από το εσωτερικό της ντομάτας και τα κολοκύθια,
  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει λίγο.Ρίχνουμε στο  χυμό από τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την 1 κουταλιά ντοματοπελτέ τον ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το ρύζι και το μαϊντανό .Το αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτουμε το αλάτι και λίγο πιπέρι.
  • Γεμίζουμε με το μείγμα μας τα λαχανικά μας  και τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους
  • Καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες και τις στερεώνουμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές, ώστε να μην κουνιούνται
  • Ρίχνουμε  νερό και  την 2η κουταλιά πελτέ και τι υπόλοιπο λάδι στο ταψί και ότι έχει περισσέψει από την γέμιση.
  • Τα ψήνουμε στους 190 Βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου.


Καλή Επιτυχία!!

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ( ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ)

Το γαμοπίλαφο είναι παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης, θα το βρούμε στους γάμους άλλα και όχι μόνο.......στα τραπέζια και στις χαρές των κρητικών το γαμοπίλαφο είναι πάντα εκεί!!
Υλικά:

Γίδα ή Κότα χωριάτικη

1 κούπα ρύζι Καρολίνα,
3 κούπες ζωμό κρέατος,
χυμό 1 ½ λεμονιού,
αλάτι
πιπέρι
 
2೦೦ γρ. Στακοβούτυρο 


Εκτέλεση:

 


  • Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος. Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή ή κότα χωριάτικη και ετοιμάζεται ως εξής.
  • Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό. Στη συνέχεια, το βράζουμε σε καθαρό νερό μαζί με ένα κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε .
  • Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
  • Για μια κούπα ρύζι χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος. Το βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, αν το ζωμός είναι λίγος τον αναμειγνύουμε με λίγο νερό.
  • Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, 10 λεπτά περίπου, ρίχνουμε το λεμόνι και το στακοβούτυρο μέσα και σβήνουμε το μάτι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά .
  • Σκεπάζουμε το ρύζι με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ρουφήξει τα υγρά του.
  • Σερβίρουμε μαζί με βραστή γίδα ή κοτόπουλο.

 

Καλή Επιτυχία!!!

 

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


Υλικά 1 κιλό μοσχάρι
1 1/2  κρεμμύδια ξερά,
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
3-4 κόκκοι μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 ώριμη ντομάτα
1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
1/4 φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί
1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση

  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος
  • Χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο ίδιο λάδι που ροδίσαμε το κρέας. Σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα, για 15΄, έως ότου μελώσουν.
  • Σβήνουμε τα κρεμμύδια  με το κονιάκ, το κρασί και το ξίδι.
  • Προσθέτουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα,
  • Προσθέτουμε την ντομάτα ολόκληρη, χαραγμένη στα τέσσερα, σταυρωτά, και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα και 30΄, έως ότου μαλακώσει καλά το μοσχάρι.
  • Σερβίρουμε  με ρύζι πιλάφι.
Καλή Επιτυχία!!
 
** Αυτή την συνταγή την έχω δεί από την κα. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ... ΜΕ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ




..... να κεράσω ένα......












Υλικά:
250 γρ. βούτυρο
2 βανίλιες
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. καστανή ζάχαρη
3 φλ. αλεύρι
2 αυγά
3 κουτ. σούπας κακάο
1 σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας
1/3 φλ. γάλα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά και προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες , το κακάο και το γάλα και συνεχίζω να ανακατεύω με το μίξερ.
  • Ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να πάνε σε όλο το μείγμα.
  • Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές από το μείγμα. (Για να μην κολλάει η ζύμη μας στο κουτάλι ,βουτάμε το κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό και μετά βάζουμε την ζύμη μας.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου

Καλή Επιτυχία!!!!

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά:

4 κολοκύθια μεγάλα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι δυόσμος φρέσκο ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2 αυγά χτυπημένα
200 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα



Εκτέλεση:

  • Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τ’ αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για 10΄. 
  • Τα στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε μπολ. 
  • Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού δοκιμάσουμε πρώτα, γιατί ήδη τα αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα. Τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει απ’ το κουτάλι. 
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα. 
  • Τηγανίζουμε περίπου 2΄ από κάθε πλευρά. Κάθε φορά ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες στο ελαιόλαδο για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λάδι αντί να κάνουν κρούστα. 
  • Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.

** Αυτή την συνταγή την έχω δεί από την κα. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.


Καλή Επιτυχία!!!

CHEESECAKE





                     CHEESECAKE


                         








 σε φόρμα 



 και σε ατομικά ποτηράκια!!!












Υλικά:
1 1/2 μπισκότα πτιμπερ
250 γρ βούτυρο
1 μεγάλο Φιλαδέλφεια
1 μεγάλη κρέμα γάλακτος
1 σφηνάκι λικέρ
3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
1 μαρμελάδα ( εγώ έβαλα φράουλα)

Εκτέλεση:

  • Σπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα , τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το λιωμένο βούτυρο και το σφηνάκι από το λικέρ, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
  • Τοποθετούμε τα μπισκότα στο ταψί ή στην φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε , στρώνουμε με το χέρι και πατάμε τα μπισκότα ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη βάση.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ,το Φιλαδέλφεια και την άχνη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
  • Απλώνουμε την κρέμα στο ταψί μας πάνω από τα μπισκότα, το αφήνουμε λίγο στο ψυγείο για να σταθεί η κρέμα κανένα μισαωράκι περίπου, και μετά στρώνουμε την μαρμελάδα και είναι έτοιμο το γλυκάκι μας. πολύ γρήγορο και ακόμα πιο πολύ νόστιμο γλυκάκι. 
  • Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΑΚΕΣ ΜΥΡΩΔΑΤΕΣ

Υλικά
1 σακουλάκι φακές
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης
1 φλ. σάλτσα ντομάτα
μισό φλ. λάδι
Ρίγανη
δυόσμος
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:


  • Καθαρίζουμε τις φακές και τις ξεπλένουμε.
  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5΄ λεπτά.
  • Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό και ρίχνουμε τις φακές να βράσουν και όλα τα υλικά εκτός από την ντομάτα και αν χρειάζεται και 1 ποτήρι νερό.
  • Βράζουμε για 20' λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα  και βράζουμε μέχρι να γίνουν οι φακές.
  • σε όποιον αρέσει μπορεί να βάλει και ξύδι στο πιάτο του.
  • οι φακές ταιριάζουν με φέτα και ψωμάκι.
Καλή Επιτυχία!!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ !!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!! ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΔΙΛΗΜΑ, ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΤΙ ΦΙΛΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΓΛΥΚΑΚΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ...ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ,ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΈΡΧΕΤΑΙ Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΜΙΛΦΕΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΓΙΑ ΤΣΙΖ ΚΕΙΚ......ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ??ΠΕΙΤΕ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ!!
ΦΙΛΙΑ

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά:
3 μεγάλες ντομάτες
1 φλ. αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπεικιν πάουντερ
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
λίγο φέτα
ρίγανη
δυόσμος
αλάτι - πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  • κόβουμε τις ντομάτες μικρά κομματάκια και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά.
  • Αδειάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
  • αν δεν είναι πηχτό προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί ,παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Υλικά:

  •  γαρίδες
  • 1/4 φέτα
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 γλυκιά πιπεριά
  • 1 φλ. λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, την πιπεριά και νεράκι. Τα βράζουμε για 15-20'.
  • Ρίχνουμε έπειτα τις γαρίδες καθαρισμένες να βράσουν στη σάλτσα για κανένα 5'. Τα βάζουμε  σε ταψί και ρίχνουμε από πάνω τη φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο για 10'-15' σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Καλή Επιτυχία!!

BRAWNIES

Υλικά:

150 γρ. κουβερτούρα
180 γρ. βούτυρο
160 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
90 γρ αλεύρι φαριν απ
200 γρ, καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και το αλεύρι και τα καρύδια και τα χτυπάμε με το μίξερ.
  • Απλώνουμε στο ταψί μας λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα μέσα
  • Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνεις για 25 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Καλή Επιτυχία!!

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΛΑΔΟΠΙΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ



Υλικά
8 ποτήρια του νερού νερό
7 ποτήρια του νερού λάδι
4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
σουσάμι
κανέλα
Αλεύρι καλής ποιότητας από το φούρνο, όσο χρειαστεί (περίπου 2 κιλά)

Εκτέλεση :

Βάζουμε όλο το λάδι σε μια κατσαρόλα στην φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια, με την ξύλινη κουτάλα μας, μέχρι να πάρει ξανθοκόκκινο χρώμα. Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το νερό με τη ζάχαρη να βράζει κι έχουμε έτοιμο το σιρόπι ζεστό. Σιγά σιγά με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στην άλλη κατσαρόλα που έχουμε τη ζύμη της πίτας. Ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε σουσάμι και κανέλα Η ζύμη μας πρέπει να είναι ομοιόμορφη και μαλακή. Να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε μαλακή και να έχει ελαφρώς σκούρο χρώμα, δείγμα του ότι το αλεύρι έχει ψηθεί καλά. Στρώνουμε το υλικό στο ταψί μας, αφού το πασπαλίσουμε με σουσάμι και φροντίζουμε η απλωμένη ζύμη να μην είναι ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ παχιά. Στρώνουμε λαδόκολλα από πάνω και πατάμε να την στρώσουμε για να είναι ευπαρουσίαστη. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Κόβουμε την πίτα μέχρι κάτω σε ρόμβους και σε κάθε ρόμβο βάζουμε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Την ψήνουμε σε 200 βαθμούς Κελσίου περίπου μια ώρα. Με το μαχαίρι δοκιμάζουμε τη ζύμη αν κολλάει και όταν δεν κολλάει σημαίνει ότι η πίτα είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από το φούρνο.
Η λαδόπιτα γίνεται επίσης και με μέλι στη θέση της ζάχαρης. Η συνταγή είναι απλή και με αγνά και φθηνά υλικά. Διατηρείται πολύ καιρό χωρίς να χρειάζεται ψυγείο.



Καλή Επιτυχία!!
Πηγή: mylefkada

ΔΡΟΣΕΡΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟΓΛΥΚΑΚΙ ΜΕ ΖΕΛΕ

Υλικά:
  • 2  1/2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
  • Γάλα
  • 2 φακελάκια ζελέ φράουλα ή κεράσι
  • 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια
Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε το ζελέ και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει λίγο( ίσα ίσα να στέκεται μόνο).
  • σε ένα πιάτο βάζουμε λίγο γάλα και βουτάμε τα μπισκότα μέσα για λίγο (όχι να μαλακώσουν και να σπάνε)
  • Στρώνουμε ένα  ταψί με τα μπισκότα,  
  • ετοιμάζουμε την κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια και  ρίχνουμε την μισή στο ταψί.
  • επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση μπισκότα βρεγμένα στο γάλα και κρέμα αραβοσίτου και μία ακόμα στρώση μπισκότα.
  • το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί ο ζελέ.
  • Μόλις αρχίσει να παγώνει, ρίχνουμε το ζελέ στο ταψί και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Καλή Επιτυχία!!

ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ

Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 κολοκυθάκι
μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ
2 λεμόνια
1 αυγό
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το κοτόπουλο να βράσει με  νερό αλάτι - πιπέρι και προσθέτετε και τα καρότα , το κρεμμύδι , το κολοκύθι. (αν χρειαστεί το ξαφρίζετε) για 1 ώρα.
  • Αφαιρέστε το κρέας σε μία πιατέλα
  • βγάλτε λίγο ζουμί το κρεμμύδι και τα καρότα και περάστε τα στο μούλτι.
  • Στο ζουμί που βράζει  ρίξτε το μείγμα από το μούλτι και βάλτε το ρύζι και είναι έτοιμο περίπου σε 15 λεπτά.(αν χρειάζεται προσθέτετε νερό).
  • κατεβάζετε την κατσαρόλα από το μάτι.
  • Χτυπάτε το αυγό το λεμόνι και λίγο ζούδι από την σούπα  και το ρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε.

Καλή Επιτυχία!!

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ


Υλικά:
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
Γαρίδες
Λίγο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κουτ. Σούπας πελτέ ντομάτας
1 λίτρο νερό
200 γρ. σάλτσα ντομάτας
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι , πιπέρι


Εκτέλεση:

  •  Κόβετε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το λάδι και  σοτάρετε τα λαχανικά με τις γαρίδες .
  • Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ και το νερό.
  • Τοποθετείτε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί η γάστρα και προσθέτετε και το κριθαράκ
  • Το αλάτι ,το πιπέρι , και τον μαϊντανό τα προσθέτουμε λίγο πριν σβήσουμε το φούρνο.



Καλή  Επιτυχία!!
Περιμένω τις εντυπώσεις σας…….!!




ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ


Υλικά:

2 κ. κοτόπουλο
1κουτ. Σούπας ζάχαρη
2 κουτ. Σούπας σάλτσα σόγιας
Αλάτι – πιπέρι
1κουτ. Σούπας κορνφλάουρ
1 ξερό κρεμμύδι
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη ,κίτρινη ,πορτοκαλί πιπεριά
½ φλ τσαγιού ηλιέλαιο
3 αυγά χτυπημένα
1κουτ. Σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. Σούπας ξύδι
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασι


Εκτέλεση:

  • Βγάζετε την πέτσα και τα κόκαλα απ’ το κοτόπουλο, το κόβετε σε μέτρια κομμάτια και τα βάζετε σένα πυρέξ. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα σόγιας ,το κρασί, τη ζάχαρη, και το αλατοπίπερο. Τα αφήνετε να μαριναριστούν 1-2  ώρες.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ηλιέλαιο και τσιγαρίζετε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ρίχνετε στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά.
  • Τσιγαρίζετε τις πιπεριές, το κρεμμυδάκι  και βάζετε πάλι τα κομμάτια κοτόπουλο στο τηγάνι, προσθέτετε τη φρέσκια τον πελτέ ,το κορνφλάουρ διαλυμένο στο ξύδι και το ζουμί που μαρινάρατε στην αρχή το κοτόπουλο.
  •  Τα αφήνετε μέχρι να ψηθούν τα κοτόπουλα και τα πήξει η σάλτσα.


Καλή  Επιτυχία!!
Περιμένω τις εντυπώσεις σας…….!!


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΕΒΑΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ (ΚΡΗΤΗ)

Αυτή την συνταγή την έμαθα από την γιαγιά μου...είναι πολύ νόστιμα γλυκά μαλακά ψωμάκια!!

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
3 φακελάκια μαγιά
1 κούπα νερό βιασμένη με 2-3 κομμάτια κανέλα
1 ποτηράκι ρακί
1/2 κούπα λάδι
1και 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
σουσάμι
1 αυγό
2 βανίλιες

Εκτέλεση:
  • Λιώνουμε την μαγιά με το ζεστό νερό κανέλας το μισό ποτήρι ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι ,τα ανακατεύουμε και περιμένουμε να φούσκωση όση ώρα αναμιγνύουμε τα υπόλοιπά υλικά.
  • σε μία άλλη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι , ζάχαρη , λάδι, βανίλιας τον χυμό, το ρακί και τα ανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα, προσθέτουμε και ανακατεύουμε και την μαγιά μαζί που είχα φτιάξει στο προηγούμενο μπολ.(ίσως να κολλάει λίγο η ζύμη)
  • τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσει η ζύμη.
  • σε μία ελαφριά αλευρομένη επιφάνεια αρχίζω να πλάθω τα κουλούρια μου σε ότι σχήμα θέλω, τα αλείφω με αυγό και ρίχνω από πάνω σουσάμι και ζάχαρη, τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνω λίγο μέχρι να ανέβει η ζύμη.
  • τα ψήνω στους 190 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό ωραίο χρώμα.

Καλή Επιτυχία!!!
περιμένω τις εντυπώσεις σας.........!!!

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Υλικά:

  • 1 κούπα λάδι
  • 2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  •  Κανέλα (1 ξύλο)
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  •  Κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα



Εκτέλεση:
  • Βάζουμε το νερό σε ένα σκεύος, διαλύουμε την ζάχαρη, προσθέτουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα (ξύλο) και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Μόλις το σιμιγδάλι καβουρντιστεί ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη, ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά περίπου και σβήνουμε την φωτιά.
  • Οταν πιει όλο το νερό είναι έτοιμος. 
  • Τοποθετούμε το χαλβά σε φόρμα ή μικρα ατομικά φορμακια
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!
περιμένω τις εντυπώσεις σας.........!!!

ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Υλικά:
  • 1 φλ. τσαγιού Ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο
  • 4 αυγά 
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 2 βανίλιες
  • 125 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
  • κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, το ινδοκάρυδο, την βανίλια ,την ζάχαρη  και ανακατεύω
  • ρίχνω μέσα το λιωμένο βούτυρο,το γάλα και τα χτυπημένα αυγά
  • βουτυρώνω το ταψί και ρίχνω μέσα το μείγμα, το ψήνω στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 55 λεπτά περίπου (όταν θα έχει ροδίσει).
  • το αφήνω να κρυώσει και σερβίρουμε

καλή επιτυχία!!!
περιμένω τις εντυπώσεις σας.........!!!

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά 
  • 5 πατάτες μεγάλες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 
  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • αλάτι,  πιπέρι 
  • 1 ντομάτα σε κύβους
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • ρίγανη , βασιλικό, μαϊντανό
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια
Εκτέλεση
  • βράζουμε τις πατάτες σε  αλατισμένο νερό.
  • Όταν τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι, τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις αφήνετε να κρυώσουν και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. 
  • τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι, το ζαμπόν και τα μανιτάρια,
  • σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά
  • Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τη κέτσαπ και όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα και ανακατεύετε ελαφρά πριν να σερβίρετε. 

Καλή Επιτυχία!!!
περιμένω τις εντυπώσεις σας.........!!!

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΤΑΚΟΣ ( ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ) ΚΡΗΤΗ

Υλικά

  •  ντάκος (κρητικό παξιμάδι)
  •  ώριμες ντομάτες
  • τυρί φέτα (όση θέλετε εσείς)
  • ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε στο μούλτι τις ντομάτες μέχρι να γίνει σάλτσα μαζί με το σκόρδο
  2. βρέχουμε λίγο τα παξιμάδια με νερό, τα βάζουμε σε μία πιατέλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια περιχύνουμε τους ντάκους μας με το μείγμα της ντομάτας.
  4. Πασπαλίζουμε τους ντάκους με τριμμένη φέτα.
  5. Τελειώνουμε προσθέτοντας λίγο ρίγανη.


 Καλή επιτυχία !!!!!!!!
περιμένω τις εντυπώσεις σας.........!!!



Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΠΛΩΜΑ ΠΕΤΣΕΤΑΣ

Περιγραφή

Ένας  τρόπος να διπλώσετε τις πετσέτες σας, ώστε να φανεί το τραπέζι σας ακόμα πιο όμορφο και γιορτινό. Με αυτό τον τρόπο, η πετσέτα στέκεται όρθια.
Δίπλωμα πετσέτας 3

Οδηγίες

recipe image
1. Πάρτε μια πετσέτα τετράγωνη. Απλώστε την σε μια επίπεδη επιφάνεια και διπλώστε τη στη μέση διαγώνια, ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο (με τη μύτη προς τα επάνω)
recipe image
2. Πάρτε τις δύο άκρες του τριγώνου και διπλώστε τις προς τη μύτη του, ώστε να σχηματιστεί ο ρόμβος που βλέπετε στην φωτογραφία.
recipe image
3. Πάρτε τη μύτη του ρόμβου που είναι προς το μέρος σας και διπλώστε τη προς την πάνω μύτη. Αφήστε ένα περιθώριο (να μην ακουμπήσει δηλαδή η μία μύτη την άλλη).
recipe image
4. Διπλώστε ξανά προς τα κάτω τη μύτη που μόλις ανεβάσατε. Προσέξτε η μύτη να μην ξεπερνάει τη βάση (γιατί μετά δεν θα στέκεται καλά).
recipe image
5. Πάρτε και τις άλλες δύο μύτες και διπλώστε τις προς τα κάτω, μέσα από την προηγούμενη μύτη. Δείτε τη φωτογραφία.
recipe image
6. Πιάστε την πετσέτα και προσεκτικά γυρίστε την από την άλλη. Πάρτε τις δύο άκρες και βάλτε τη μία μέσα στην άλλη.
recipe image
7. Τώρα η πετσέτα σας είναι έτοιμη. Βάλτε λίγο το χέρι σας μέσα στη βάση που φτιάξατε για να την ανοίξετε λίγο και τοποθετήστε τη πάνω στο πιάτο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μην σας τρομάζει σαν διαδικασία. Είναι πραγματικά εύκολο. Αν το κάνετε μια φορά, μετά είναι παιχνιδάκι.


ΠΗΓΗ: http://www.sintagespareas.gr/

ΣΟΥΦΛΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

Υλικά:
  • 1 πακέτο 500 γραμ. Χυλοπίτες
  • 1/4 μπέικον
  • 1/2 τυριά κίτρινα τριμμένα
  • 2 ντομάτες
  • 2 κουτ.σούπας βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400 γρ κρέμα γάλακτος
  • λίγο σπανάκι
  • ένα ποτηράκι κρασί κόκκινο
  • αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση
  • Βράζουμε και σουρώνουμε τις χυλοπίτες και τις περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που έχουμε κάψει.
  •  Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε, σβήνουμε με κρασί, στο ίδιο κατσαρολάκι ρίχνουμε και την ψιλοκομμένη ντομάτα και το αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά. 
  • βράζουμε σε αλατισμένο νερό το σπανάκι (ψιλοκομμένο)
  • Βουτυρώνουμε το ταψί ,βάζουμε μια στρώση χυλοπίτες μετά το μπέικον με την σάλτσα και λίγο τριμμένο τυρί, μετά χυλοπίτες , σπανάκι , μπέικον .
  • Βάζω μια τελευταία στρώση χυλοπίτες και ρίχνω το τριμμένο τυρί, και από πάνω την κρέμα γάλακτος
  • Ψήνω στους 180 Βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα ωραίο!
Καλή επιτυχία!
περιμένω τις εντυπώσεις σας.........!!!

Art de la table

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΜήπως είστε από αυτούς που τρέμουν στην ιδέα του comme il faut και θεωρούν, ότι οι κανόνες σε ένα δείπνο μας στερούν την ελευθερία; Αν προσέξετε λίγο περισσότερο την art de la table θα διαπιστώσετε, πώς δεν αποτελεί ένα ανούσιο περιτύλιγμα για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους, αλλά περιλαμβάνει προτάσεις για τον τρόπο τοποθέτησης των σερβίτσιων και των σκευών, ώστε να αισθανόμαστε άνετα στο τραπέζι.



Παρακάτω θα βρείτε μικρούς και απλούς κανόνες για να τοποθετήσετε σύμφωνα με το ..."πρωτόκολλο" τα σερβίτσια, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια στο τραπέζι σας. Εφαρμόστε τους, εντυπωσιάστε και ...καλή σας όρεξη!  Κρατείστε αποστάσεις Οι κανόνες της art de la table θέλουν τους οικοδεσπότες να κάθονται στις κορυφές του τραπεζιού, ενώ οι καλεσμένοι, άνδρες- γυναίκες, κάθονται εναλλάξ.

Για να αισθάνονται άνετα στο τραπέζι οι καλεσμένοι, φροντίστε ώστε η απόσταση από το κέντρο ενός πιάτου μέχρι το κέντρο του διπλανού του να είναι τουλάχιστον 75 εκατοστά.

Επίσης, τα πιάτα πρέπει να απέχουν από την άκρη του τραπεζιού από 1,3 μέχρι 2,5 εκατοστά.

Το ποτήρι του κρασιού τοποθετείται σε απόσταση περίπου 1,3 εκατοστών από το μαχαίρι, που προορίζεται για το κύριο πιάτο.

Κι αν αγχωθήκατε με τα εκατοστά, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε ...χάρακα κάθε φορά που θα στρώνεται το τραπέζι. Η art de la table είναι θέμα πρακτικής και εμπειρίας!  Ποτήρια εν τάξει Δείπνο χωρίς κρασί δεν νοείται και γι' αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες για το πώς τοποθετούνται τα ποτήρια στο τραπέζι.

Κατ' αρχήν, τα ποτήρια για το κρασί και το νερό τοποθετούνται πριν αρχίσει το γεύμα, ενώ ο αριθμός των ποτηριών μπροστά από κάθε καλεσμένο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία.

Το ποτήρι για το νερό τοποθετείται πρώτο σε σχέση με τα υπόλοιπα και κοντά στο σερβίτσιο του φαγητού. Επίσης, χρησιμοποιείστε διαφορετικά ποτήρια για το κόκκινο και το λευκό κρασί.

Το "μεγαλείο" ενός καλού κρασιού αναδεικνύεται από το ποτήρι. Αλλωστε, γι' αυτό το λόγο τα ποτήρια του κρασιού είναι κολονάτα: κρατώντας το ποτήρι από το "πόδι", δεν μεταδίδουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας στο κρασί, το οποίο πρέπει να σερβίρεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Επειδή το λευκό κρασί σερβίρεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το κόκκινο, αξίζει να θυμάστε, πως τα ποτήρια για το σερβίρισμά του είναι πιο μικρά, για να χωρούν λιγότερη ποσότητα, που καταναλώνεται πριν το κρασί ζεσταθεί. Αντίθετα, το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε μεγάλα ποτήρια, που του επιτρέπουν να "αναπνέει" και να απελευθερώνει το άρωμά του.

Βασικός κανόνας: μη γεμίζετε τα ποτήρια με κρασί! Πρέπει να καλύπτονται το πολύ τα τρία τέταρτα του ποτηριού.  Πιάτα και μαχαιροπίρουνα στη σειρά Σε κάθε θέση του τραπεζιού τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος, που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα πιάτα που θα προηγηθούν του κύριου. Πάνω σε αυτό βάζουμε το πιάτο για τα ορεκτικά και το μπολ της σούπας.

Σύμφωνα με την "παράδοση", τα πιάτα πρέπει να είναι από το ίδιο σερβίτσιο. Ωστόσο, αν θέλετε καινοτομήστε: παρουσιάστε τη δική σας mix and match πρόταση ή ακόμα βάλτε ατομικά σουπλά πάνω στο τραπεζομάντιλο!

Και τώρα πάμε στα κατά πολλούς "δύσκολα": τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται με βάση τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Το τελευταίο που θα χρησιμοποιηθεί τοποθετείται δίπλα στο πιάτο.

Τα μαχαίρια μπαίνουν πάντα δεξιά από τα πιάτα, με την κόψη τους προς τη μεριά του πιάτου. Τα μαχαιροπίρουνα για το επιδόρπιο τοποθετούνται στην κορυφή του πιάτου, οριζόντια σε σχέση με τον καλεσμένο μας.

Μην ξεχνάτε, ότι τα πιρούνια "κοιτάζουν" προς τα δεξιά και τα κουτάλια προς τα αριστερά, ενώ, μετά από κάθε πιάτο πρέπει να μαζεύετε τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιήθηκαν!  Φτιάξτε ατμόσφαιρα

Ένα δείπνο δεν εξαρτάται μόνο από το φαγητό. Για να κάνετε το περιβάλλον "μαγικό" βάλτε στο τραπέζι λουλούδια και κεριά. Προσοχή όμως: δεν πρέπει να μυρίζουν έντονα, ώστε η μυρωδιά τους να μην μπλέκεται με αυτή του φαγητού.

Για ένα άψογο αισθητικά αποτέλεσμα, μοιράστε τα λουλούδια σε μικρά ανθοδοχεία κατά μήκος του τραπεζιού, αντί να βάλετε μια μεγάλη σύνθεση στο κέντρο.

Σχετικά με τα κεριά, η φλόγα τους πρέπει να βρίσκεται χαμηλά και σε καμιά περίπτωση στο ύψος των ματιών των καλεσμένων μας. Βασικός κανόνας: ανάψτε τα κεριά αφού βραδιάσει! Διαφορετικά, το αποτέλεσμα είναι μάλλον απωθητικό.

Μπορεί οι κανόνες να σας φάνηκαν περίπλοκοι, ωστόσο, αν τους εφαρμόστε θα σας γίνουν συνήθεια και κάθε δείπνο σας θα αποκτήσει την λάμψη που του αξίζει!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails