Υλικά:
Γίδα ή Κότα χωριάτικη
1 κούπα ρύζι Καρολίνα,
3 κούπες ζωμό κρέατος,
χυμό 1 ½ λεμονιού,
αλάτι
πιπέρι
2೦೦ γρ. Στακοβούτυρο
Εκτέλεση:
- Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος. Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή ή κότα χωριάτικη και ετοιμάζεται ως εξής.
- Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό. Στη συνέχεια, το βράζουμε σε καθαρό νερό μαζί με ένα κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε .
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
- Για μια κούπα ρύζι χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος. Το βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, αν το ζωμός είναι λίγος τον αναμειγνύουμε με λίγο νερό.
- Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, 10 λεπτά περίπου, ρίχνουμε το λεμόνι και το στακοβούτυρο μέσα και σβήνουμε το μάτι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά .
- Σκεπάζουμε το ρύζι με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ρουφήξει τα υγρά του.
- Σερβίρουμε μαζί με βραστή γίδα ή κοτόπουλο.
Έχω δοκιμάσει και μάλιστα στην Κρήτη ... αμ πως! τόσα χρόνια πηγαίνω χεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Καλημέρα !!και εγώ στην Κρήτη το πρωτοδοκίμασα, το έφτιαχνε η γιαγιά μου,...είσαι από Κρήτη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!!
Καλημέρα georgiaxara Σου προτείνω να το δοκιμασεις!!.....αν το φτιάξεις περιμένω τις εντυπώσεις σου!!Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι δεν είμαι από Κρήτη :) απλά πηγαίνω πολλά χρόνια για διακοπές εκεί. Την λατρεύουμε :)
ΑπάντησηΔιαγραφή