Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Art de la table

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΜήπως είστε από αυτούς που τρέμουν στην ιδέα του comme il faut και θεωρούν, ότι οι κανόνες σε ένα δείπνο μας στερούν την ελευθερία; Αν προσέξετε λίγο περισσότερο την art de la table θα διαπιστώσετε, πώς δεν αποτελεί ένα ανούσιο περιτύλιγμα για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους, αλλά περιλαμβάνει προτάσεις για τον τρόπο τοποθέτησης των σερβίτσιων και των σκευών, ώστε να αισθανόμαστε άνετα στο τραπέζι.



Παρακάτω θα βρείτε μικρούς και απλούς κανόνες για να τοποθετήσετε σύμφωνα με το ..."πρωτόκολλο" τα σερβίτσια, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια στο τραπέζι σας. Εφαρμόστε τους, εντυπωσιάστε και ...καλή σας όρεξη!  Κρατείστε αποστάσεις Οι κανόνες της art de la table θέλουν τους οικοδεσπότες να κάθονται στις κορυφές του τραπεζιού, ενώ οι καλεσμένοι, άνδρες- γυναίκες, κάθονται εναλλάξ.

Για να αισθάνονται άνετα στο τραπέζι οι καλεσμένοι, φροντίστε ώστε η απόσταση από το κέντρο ενός πιάτου μέχρι το κέντρο του διπλανού του να είναι τουλάχιστον 75 εκατοστά.

Επίσης, τα πιάτα πρέπει να απέχουν από την άκρη του τραπεζιού από 1,3 μέχρι 2,5 εκατοστά.

Το ποτήρι του κρασιού τοποθετείται σε απόσταση περίπου 1,3 εκατοστών από το μαχαίρι, που προορίζεται για το κύριο πιάτο.

Κι αν αγχωθήκατε με τα εκατοστά, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε ...χάρακα κάθε φορά που θα στρώνεται το τραπέζι. Η art de la table είναι θέμα πρακτικής και εμπειρίας!  Ποτήρια εν τάξει Δείπνο χωρίς κρασί δεν νοείται και γι' αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες για το πώς τοποθετούνται τα ποτήρια στο τραπέζι.

Κατ' αρχήν, τα ποτήρια για το κρασί και το νερό τοποθετούνται πριν αρχίσει το γεύμα, ενώ ο αριθμός των ποτηριών μπροστά από κάθε καλεσμένο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία.

Το ποτήρι για το νερό τοποθετείται πρώτο σε σχέση με τα υπόλοιπα και κοντά στο σερβίτσιο του φαγητού. Επίσης, χρησιμοποιείστε διαφορετικά ποτήρια για το κόκκινο και το λευκό κρασί.

Το "μεγαλείο" ενός καλού κρασιού αναδεικνύεται από το ποτήρι. Αλλωστε, γι' αυτό το λόγο τα ποτήρια του κρασιού είναι κολονάτα: κρατώντας το ποτήρι από το "πόδι", δεν μεταδίδουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας στο κρασί, το οποίο πρέπει να σερβίρεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Επειδή το λευκό κρασί σερβίρεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το κόκκινο, αξίζει να θυμάστε, πως τα ποτήρια για το σερβίρισμά του είναι πιο μικρά, για να χωρούν λιγότερη ποσότητα, που καταναλώνεται πριν το κρασί ζεσταθεί. Αντίθετα, το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε μεγάλα ποτήρια, που του επιτρέπουν να "αναπνέει" και να απελευθερώνει το άρωμά του.

Βασικός κανόνας: μη γεμίζετε τα ποτήρια με κρασί! Πρέπει να καλύπτονται το πολύ τα τρία τέταρτα του ποτηριού.  Πιάτα και μαχαιροπίρουνα στη σειρά Σε κάθε θέση του τραπεζιού τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος, που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα πιάτα που θα προηγηθούν του κύριου. Πάνω σε αυτό βάζουμε το πιάτο για τα ορεκτικά και το μπολ της σούπας.

Σύμφωνα με την "παράδοση", τα πιάτα πρέπει να είναι από το ίδιο σερβίτσιο. Ωστόσο, αν θέλετε καινοτομήστε: παρουσιάστε τη δική σας mix and match πρόταση ή ακόμα βάλτε ατομικά σουπλά πάνω στο τραπεζομάντιλο!

Και τώρα πάμε στα κατά πολλούς "δύσκολα": τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται με βάση τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Το τελευταίο που θα χρησιμοποιηθεί τοποθετείται δίπλα στο πιάτο.

Τα μαχαίρια μπαίνουν πάντα δεξιά από τα πιάτα, με την κόψη τους προς τη μεριά του πιάτου. Τα μαχαιροπίρουνα για το επιδόρπιο τοποθετούνται στην κορυφή του πιάτου, οριζόντια σε σχέση με τον καλεσμένο μας.

Μην ξεχνάτε, ότι τα πιρούνια "κοιτάζουν" προς τα δεξιά και τα κουτάλια προς τα αριστερά, ενώ, μετά από κάθε πιάτο πρέπει να μαζεύετε τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιήθηκαν!  Φτιάξτε ατμόσφαιρα

Ένα δείπνο δεν εξαρτάται μόνο από το φαγητό. Για να κάνετε το περιβάλλον "μαγικό" βάλτε στο τραπέζι λουλούδια και κεριά. Προσοχή όμως: δεν πρέπει να μυρίζουν έντονα, ώστε η μυρωδιά τους να μην μπλέκεται με αυτή του φαγητού.

Για ένα άψογο αισθητικά αποτέλεσμα, μοιράστε τα λουλούδια σε μικρά ανθοδοχεία κατά μήκος του τραπεζιού, αντί να βάλετε μια μεγάλη σύνθεση στο κέντρο.

Σχετικά με τα κεριά, η φλόγα τους πρέπει να βρίσκεται χαμηλά και σε καμιά περίπτωση στο ύψος των ματιών των καλεσμένων μας. Βασικός κανόνας: ανάψτε τα κεριά αφού βραδιάσει! Διαφορετικά, το αποτέλεσμα είναι μάλλον απωθητικό.

Μπορεί οι κανόνες να σας φάνηκαν περίπλοκοι, ωστόσο, αν τους εφαρμόστε θα σας γίνουν συνήθεια και κάθε δείπνο σας θα αποκτήσει την λάμψη που του αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails